Атракции
Къкринско ханче - национален туристически обект
Къкринско ханче - национален туристически обект Къкрина

Къкринското ханче е едно от най-известните места, свързани с революционната дейност на Апостола на Свободата Васил Левски, мястото,  което му е дало последен подслон преди да бъде заловен от турските заптиета призори на 27 декември 1872 г. В него са се провеждали заседанията на местния революционен комитет. След залавянето на Левски ханчето е изоставено, като в края на XIX век пожар го  доунищожава и остават само основите му. На 26 декември 1901 г. родолюбиви ловчанлии и къкриненци поставят паметна плоча на мястото, където е бил заловен безсмъртният син на България. През 1924 г. по инициатива на местни родолюбци, е основан граждански комитет "Васил Левски". Неговата цел е възстановяването на ханчето с дарения. С много упоритост и енергия от страна на членовете на комитета са събрани средства; постройката е завършена в края на 1926 г., но събирателната дейност на експонати продължава и на 10 май 1931 г. музеят е открит тържествено.

  • Днес Къкринското ханче е музей, филиал на Регионален исторически музей – Ловеч. В двора е надигнат плет по подобие на този, който Левски се е опитал да прескочи. До стария бряст, свидетел на събитието, в непосредствена близост до плета, е издигнат скромен паметник. Къкринското ханче е отворено за посетители от 8 до 12 и от 13 до 17 часа, почивни дни понеделник и вторник. Тел. 06928/ 310. Там може да се постави печат в книжката „100 национални туристически обекта” на БТС.
Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!