Събития
„Джаз под зведите на Деветашкото плато” – внимание: мечтите се сбъдват!
„Джаз под зведите на Деветашкото плато” – внимание: мечтите се сбъдват! 12.09.2017 Още снимки от това събитие

„Джаз под зведите на Деветашкото плато” – внимание: мечтите се сбъдват!

Тази година, в средата на юни, за трети път поляната край пещерата Гарваница, между селцата Горско Сливово и Кърпачево, бе огласена от звуците на джаза. Някои от най-обичаните български вокалисти и инструменталисти, сред тях и музиканти от района, се отзоваха на поканата на сдружение „Деветашко плато”, за да дарят магията на музиката на жителите и гостите на това магнетично място.

Въпреки надвисналите облаци, прогнозите за дъжд и необичайно студения за юнската вечер вятър, поляната бе изпълнена с почитатели на джаза от близо и далеч. На балите слама се разположиха деца, редом с техните баби и дядовци, млади семейства, младежи от всякаква възраст, любители на природата и фотографията - различни, но обединени от стремежа си към свободата и красотата на музиката.

А на импровизираната сцена от палети и зелена трева стъпиха нашите изпълнители, привлечени от предизвикателството да излязат от удобството на залите и клубовете под небето на Деветашкото плато.

И магията се случи: няколко часа всички заедно се потопихме в неописуемо превижяване – общение между музика и природа, огнени небеса над зеленината на поляната и звуци, носещи се на свобода. Музикантите самоотвержено се бореха с вятъра и хладната вечер, но изляха душата си под залязващото слънце и стоплиха сърцата на публиката. Диксиленд, суинг, боса нова, модерен джаз – звуците се лееха свободно, сред аромата на билки и треви, заедно с птичите песни.

В приключението се вписаха и едни безмълвни, но колоритни участници: дузина плашила, изработени от студенти и преподаватели от УАСГ, ВТУ и Great Yarmouth Preservation Trust – приятели и партньори на сдружение „Деветашко плато”. Тяхното мълчаливо послание е в защита на българското село: нужни са усилия, креативни идеи и много любов, за да не останат селата ни населени само от плашила.

Има живот в селата на Деветашкото плато. Жива е общността, има идеи и планове за бъдещето, крачи напред. И успява да привлече гости и туристи. За да открият и отнесат със себе си частица от това място – красиво, неповторимо, специално.

И тук е мястото да благодарим на всички, които повярваха в нас и направиха възможно третото джаз – събитие „Под звездите на Деветашкото плато”. Това са VivacomGrant, фондация “Америка за България”, община Летница, „Ташев – Галвинг” ООД и „Анимо Софтуеър” ООД и нашият първи индивидуален дарител – д-р Друми Димчев. Участниците пътуваха с подкрепата на транспортната фирма Лагермакс – България. Благодарим и за медийното партньорство на БНТ и платформата за изкуство и култура ArtLive, както и за прекрасните репортажи на Jazz FM! А също и за гостоприемството на Онгъл - Къща За Гости!

Но безспорно, това нямаше да се случи без нашите сърцати и изключително талантливи изпълнители. Нека отново изкажем най-сърдечните си благодарности към всички тях: Militsa Ivanova Gladnishka, Боряна Йорданова, Цветомир Цанков и Pepi Terziev – вокали, Ventzislav Blagoev – тромпет и водещ, Arnau Garrofé Farràs - Artist Page – саксофон, Невилиян Гемижев – кларинет и вокал, Георги Агатовтов – тромпет, Александър Борисов – цугтромбон, Васил Спасов – пиано и РОЖДЕНИК, проф. Владимир Радулов – пиано и вокал, Shibil Benev – китара и пиано, Dimitar Blagoev – китара и банджо, Vladi Mihajlov – виола и контрабас, Михаил Иванов – Мишо – контрабас, Dimitar Uzunov– туба, Стефан Кожухаров – ударни, Nevena Grigorova – ударни и Георги Гарнизов – ударни.

„Местните жители усещат най-важното – обезлюдяват се села и градове, а тук става обратното – културата идва при хората. Мисля, че това е правилен подход, правилна политика, защото ги зареждаме.“ – посочва в интервю за Jazz FM Венци Благоев. Доказателство за това са джаз-бабите на Деветашкото плато, които джазираха автентични фолклорни песни - домакините от @Читалище „Развитие-1872“ село Горско Сливово.

Скъпи гости, благодарим и на вас за вярата, че няма да вали, за прекрасната атмосфера, която даваше допълнителни сили на изпълнителите, за добрите думи и коментари и за чудесните снимки, които споделихте след събитието! До нови срещи под звездите на Деветашкото плато!

Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!