Новини
Британски студенти по археология на практика в Деветашко плато
Британски студенти по археология на практика в Деветашко плато 05.07.2017

От 18 юни до 19 юли 2017 г. група от 6 студенти и 1 археолог от великобритания провеждат своята лятна практика в България, и ние от сдружение "Деветашко плато" сме техни домакини. Групата е в България по проект на нашите партньори от северна Англия - Грампус, с финансовата подкрепа на програма Еразъм +. Участниците са от университетите в Глазгоу, Шефийлд, Борнмут и колежа в Кендал.

Студентите бяха 1 седмица на въвеждаща практика в Музея на занаятите в Троян, където помагаха за ортганизация на находки във фондовете, запознаха се с българските традиции и занаяти. В Ловеч разгрледаха Покрития мост и се включиха в средновековни битки и стрелби с  лък на Ловешката крепост, посетиха Деветашката пещера и Крушунския водопад.

От 25 юни до 1 юни студентите бяха гости в село Крамолин, където в едни от най-горещите дни разчистиха пътеки край друвните стени на крепостта Града, направиха теренни измервания, изработиха входна врата за замъка от плет. С голям ентусиазъм се включиха в разчистване на помещението, в което се пази църковния архив и с интерес разгледаха стари документи от 1880 г. (кръщелни, свидетелства за венчавки и книги).

От 3 до 17 юни групата ще работи на археологическия обект Хоталич край Севлиево, подпомагайки летния археологически сезон на Историческия музей в града. С нетърпение очакваме нови интересни резултати и се надяваме сътрудничеството да продължи и в бъдеще.

Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!