Новини
Десетият традиционен фолклорен събор на Деветашкото плато се проведе на 02.09.2017.
Десетият традиционен фолклорен събор на Деветашкото плато се проведе на 02.09.2017. 05.09.2017 Още снимки от тази новина

Повече от 20 състава, над 200 участници и публика от близо и далеч изпълниха с живот и музика ловешкото село Деветаки. Уникални автентични изпълнения, прекрасни многоцветни носии, изложба на традиционни местни храни зарадваха млади и стари и показаха, че традициите на българското село са живи. Съборът „Девет песни от извора” се провежда от 2008 година на ротативен принцип във селата на Деветашкото плато. Неговата цел е оживяване и популяризиране на района, подобряване условията за живот и туризъм и превръщането му в туристическа дестинация. Тазгодишното издание се организира от инициаторите - сдружение ,,Деветашко плато“, с подкрепата на фондация „Америка за България”, Община Ловеч и най-вече, на читалището-домакин „Зора – 1897 г.". Кметът на община Ловеч, госпожа Корнелия Маринова, лично се включи в празничното хоро и в откриването на празника. Певицата Малина, която е родом от Деветаки, също поздрави участниците. Председателят на читалището - Детелина Карапетрова, изненада приятно гостите с неочаквани подаръци, традиционни за селото и за района. В концерта участваха съставите на читалищата от десетте села в района на Деветашкото плато, но и гости от други земи - индивидуални изпълнители, смесени фолклорни групи и танцови състави. Откриването беше със специалното участие на духов оркестър – Ловеч. Кулинарна изложба, щандове с местни продукти и сувенири, както и много интересен щанд с оръжия и униформи от войните, представен от дружество „Традиция” бяха съпътстващите атракции. А по пладне, когато хората потърсиха и храна, различна от духовната, три казана с ароматна курбан чорба по местна рецепта отвориха капаци за тях.

Да си пожелаем да виждаме Деветаки и селата в района по-често така цветни, шумни и живи!!! 

 

Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!