Новини
С помощта на британски студенти, стажанти в сдружение "Деветашко плато" - нови открития на Хоталич
С помощта на британски студенти, стажанти в сдружение "Деветашко плато" - нови открития на Хоталич 14.07.2017

Цитирано от сайта sevlievci.com

На уникална находка при проучванията за културно-историческото наследство на Хоталич са се натъкнали археолозите от Исторически музей-Севлиево. Открито е пищно погребение, каквото не е срещано от 80-те години насам. Находката е на млада жена, с височина 1.65 см. и прекрасен зъбен статус, погребана с масивни сребърни наушници. На врата си има гердан от полускъпоценни камъни и няколко хиляди мъниста от карнеол, планински кристал и стъклени мъниста в синьо-зелен, червен и черен цвят. Дамата е с 5 гривни, от които четирите са бронзови и една стъклена.

„Археологическото чудо открихме преди седмица с помощта на студентите от Великобритания. Това е един изключително богат гроб. Гробната яма е оградена с камъни. Открихме и големи части от ковчега, което също показва високия статус на жената. Такъв гроб с подобни накити е открит през 80-те години. Сега, след толкова години, откриваме също толкова значима находка“, информира ръководителят на дейностите по разкопките на Хоталич и специалист по археология към Исторически музей-Севлиево Надежда Ботева.

„Ще се опитаме на възпроизведем накитите както ги е носила тя през 13-ти век, около 1280 година“, каза още Ботева. Всички открити през сезона ценности ще бъдат показани в специална изложба на Историческия музей през есента.

Това откритие доказва за пореден път, че Хоталич е един от най-големите градове в България за времето си, коментира кметът на Севлиево д-р Иван Иванов. „Мястото е уникално и привлича все повече туристи. Вече имаме няколко такива награди, сред които е „Исторически обект, превърнат в туристическа атракция” за 2016 година. Сега подготвяме още един проект, с който да утвърдим Хоталич като атрактивна дестинация. Интересно е събитието, което подготвяме на крепостта в края на месец юли, когато очакваме хора от цялата страна да дойдат на първия рок фестивал „Хоталич“. Ние ще продължим да поддържаме това ценно културно-историческо наследство, защото то е завещано от нашите предци и е гордост за всички севлиевци“, каза още кметът.

Проучвания за културно-историческото наследство на Хоталич се правят от десетилетия. Това е втората поредна година, в която Министерство на културата подпомага финансово дейностите. Продължават разкопките на некропола и гробището от средата на ХІІІ в., които бяха започнати миналия сезон.

За първи път в проучванията участват студенти по история и археология от университетите в Глазгоу, Шефилд, Борнмут и колежа в Кендал. Престоят им в Севлиево е по програма „Еразъм“ и е резултат от тясното партньорството между Исторически музей-Севлиево и сдружение Деветашко плато.

Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!