Тепава

  Името Тепава идва от тепавица — съоръжение за обработване на овча вълна, задвижвано от вода. Някога до чешмата, която се намира в центъра на селото, е имало бряст увит с дива лоза, който от далече е изглеждал като купа. По това време селото е било на около един километър източно от сегашното, хората са използвали водата от тази чешма и постепенно са се преселили в близост до нея.


   Легендата носи, че от тук минава пътят, по който са бягали турците и са криели златото си. Има доказани данни за изключително високата продължителност на живота на хората от селото в сравнение със средното за сртаната.


   Селото, както и останалите села на Платото, е екологично чисто. Въздухът в Тепава е кристално чист и лековит според изследванията на специалисти. Разнообразие от билки и птици допълват усещането за девствена природа и главозамайваща лекота.

   Малко селце е Тепава, но ако се обадите в кметството, ще ви предложат разтоварваща разходка с магарешка каручка от селото до хълма Асмалъ, с дъх на билки и спомени за детството.

Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!