Атракции
Бонинска Пещера
Бонинска Пещера Крушуна Още снимки на тази атракция

Най-дългата плавателна пещера в България е разположена в периферията на Деветашкото плато над село Крушуна. В продължение на много години пещерата е била проучвана и докартирана, докато след 1990 година е установена истинската и дължина от 4 530 м, с което се подрежда на 8-мо място в списъка на най-дългите пещери в България. Образувана е в Деветашка варовита свита и е част от дълъг подземен лабиринт от пещери. Днес в нея живеят 14 вида животни, 5 от които представители на троглобионтите.

Отворена е за туристи, но не е облагородена за обикновена разходка. За да се насладите на пещерните и красоти, трябва да сте подготвени за екстремна пещерна “обиколка”.

Пещерата е двуетажна, входът и е разположен на 254 м.н.в. и е значително голям. За да проникнете в Бонинската пещера е нужно да разполагате с подходяща екипировка и пещерен водач, осветление, лодка, стълба, въже и смелост да се сблъскате с подземното приключение, което пещерата крие в недрата си.

Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!