Атракции
Деветашка пещера
Деветашка пещера Деветаки Още снимки на тази атракция

Деветашката пещера е една от най-големите пещери в България и е сред най-известните атракции в региона. Общата ѝ дължина е 2 442 м, общата ѝ площ е 20 400 м2, височина - 60 м. В нея са направени открития на някои от най–интересните останки от времето на неолита по българските земи.

Тя е невероятна атракция както за туристи, така и за спелеолози – с огромен вход и просторни галерии. До нея води тясна пътека покрай реката. Пещерата е природна забележителност със статут на защитен обект с международно значение.

Достъпът до пещерата от 1 юни до 31 юли е забранен, тъй като тогава е размножителния период на прилепите. Те обитават полусветлата и началото на тъмната част на пещерата. В привходните части са се настанили и скални лястовици. Двата вида - прилепи и лястовици са си поделили пространството в пещерата, а звуците, които издават, преплитайки се при навлизане в пещерата, съчетани с ехото на огромните зали са нещо уникално.

Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!