Събития
Извънредното положение отмени официалното отбелязване на Седмицата на гората 2020
Извънредното положение отмени официалното отбелязване на Седмицата на гората 2020 08.04.2020

Извънредното положение отмени официалното отбелязване на Седмицата на гората 2020.

Отмяната на Седмицата на гората се случва за трети път в над 100-годишната история на българското лесовъдство, до сега е отменяна само през последните две години на Втората световна война.

Тази година тя трябваше да се проведе в дните 6-12 април 2020 г.

Израз на държавническо мислене е създаването на Отделение за надзор на лесовете към Министерство на финансите още през 1879 година, а през 1883 година Министерството на народното образование излиза с указания към училищата за изграждане на разсадници. Учителят от Ловеч Никола Василев пръв откликва на идеята – открива разсадник в местността Куклата над града и учи децата да произвеждат фиданки, които през пролетта на 1898 година засаждат в местността Стратеш – днешния парк над града. Така са създадени и парковете Хисарлъка в Кюстендил и Аязмото в Стара Загора.

Празникът на залесяването е обявен официално на 12 април 1925 година, първоначално като два дни посветени на залесяване със задължителното участие на ученици, учители, войници и трудоваци.

През 1934 година празникът прераства в седмица на залесяването. В днешния си вид Седмицата на гората съществува от 1956 година, време, в което се подчертават постиженията на горското стопанство, които не могат да се постигнат за един ден.

Проф. д-р Иван Палигоров от Лесотехническия университет, Председател на Съюза на лесовъдите в България, поздрави всички, заети с благородните усилия за поддържане и развитие на българските гори, зеленото богатство за целия народ.

В плана за дейности на Сдружение "Деветашко плато" за 2020 година предвиждахме организиране на акции за залесяване в селата, които поради въведените мерки за безопасност в ситуация на пандемия от коронавирус, за сега ще останат неосъществени. Ще запазим сили и ентусиазъм за по-подходящо време. Сега останете в къщи, скоро и това ще мине!

 

Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!