Събития
Разпети петък - най-тъжния ден за християните
Разпети петък - най-тъжния ден за християните 17.04.2020

Разпети петък е денят, в който е разпънат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

Съгласно православния канон на този ден от Страстната седмица постът е особено строг – нито се яде, нито се пие (дори вода), както и не се подхваща каквато и да е работа.

На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платно, с което е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста и на което е запечатан образът му. По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос.

Тази служба е символичното му погребение.

Тази година мерките за безопасност в църквите са изключително сериозни - забранява се минаването под масата, докосването и целуването на плащаницата, целуването на иконите, раздаването на цветя.

Ако вярата е във вас, останете си в къщи, помолете се сами, запазете вас и близките си!

И това ще мине, и отново ще бъдем заедно и здрави!

Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!