Събития
Седмица на гората в Деветашкото плато 14.04.2021

По традиция в България всяка година първата седмица на месец април е "Седмица на гората". По този повод Сдружение "Деветашко плато" посвети слънчевите дни от 8 до 10 април на залесяване в селата и близките околности.

Над 60 доброволци взеха участие в разчистване на терените и залесяване с различни дръвчета, предоставени от община Летница чрез сайта www.gorata.bg.

В мразовитата сутрин на 8 април акцията започна в центъра на Къкрина - кметския наместник, баби и внучета засадиха борчета, кипариси и липи в парка.

След обед голяма група младежи и представители на кметството и читалището от Агатово залесиха с липи, брези, тополи и кестени околностите на микроязовир край селото.

На 9 април продължихме в Крамолин - засадихме липи и брези в запустяло общинско място в центъра на селото, край кметството и спирката.

Местната общност в Кърпачево се включи активно и засади 40 дръвчета в парка, като оформи алеи от брези и липи.

На 10 април - събота, доброволците от Брестово и Деветаки също се включиха, засаждайки дръвчета край църквата и в парка.

Община Летница облагороди и залеси общински терени с борове, бипи, кестени и други дървесни видове.

Управителният съвет на сдружението благодари на всички участници!

Акцията е част от дейностите по проект „Активни граждани в селата“, който се изпълнява с финансова подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел е повишаване на гражданската активност и обществената осведоменост и привличане на широк кръг граждани и доброволци в процеса на развитие и оживяване на 13 български села и 4 общини.

Нашите партньори
ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИЯ САЙТ
НА СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”!
За любители на природните творения;
За онези, които търсят различното;
Които бягат от злободневното и масовото;

За жителите, гостите и приятелите на Деветашкото плато и десетте села: Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци – надяваме се тук да намерите по нещо интересно и предизвикателно за всеки вкус.

Надяваме се и да обикнете този район още повече!